Na- en bijscholing parentificatie (1 dag)

Parentificatie

Werkwijze:
Het woord betekent: als kind in de rol van de ouder geplaatst. Rolomkering. Het betreft volwassenen die in hun jeugd in de ouderrol geplaatst zijn of zichzelf daarin geplaatst hebben en daardoor veel van het kind zijn hebben gemist. Dit geeft juist op volwassen leeftijd heel veel innerlijke conflicten.  Er is nog een groot verlangen naar zorg en is er ook een noodzaak om zelfstandig te moeten functioneren. Als volwassenen voelen ze niet hun eigen behoeften en kunnen deze daardoor ook niet invullen of overbrengen op hun omgeving.

In deze cursus krijg je uitleg over dit fenomeen en hoe je de verschillende vormen van parentificatie kunt herkennen bij de cliënt. Tevens hoe deze zich weerspiegelt in de relaties van de cliënt en in het contact met de therapeut.

Bij veel hulpverleners ligt parentificatie ten grondslag aan hun beroepskeuze!

Werkwijze:

In deze workshop krijg je uitleg over dit fenomeen en hoe je de verschillende vormen van parentificatie kunt herkennen bij je cliënt. Tevens hoe die zich weerspiegelt in de relaties van de cliënt en in het contact met jouw als therapeut.

Middels een imaginatie over je gezin van herkomst ontdek je of er bij jou ook sprake is van geparentificeerdheid en hoe dit zich bij jou als therapeut manifesteert.

In deze workshop gaan we onze eigen geparentificeerdheid onderzoeken en ontdekken we de onbewuste motieven om zorg te willen verlenen. Deze techniek kun je ook bij je cliënten toepassen.

Leerdoel:

  1. Het aanleren van een methode om geparentificeerdheid in kaart te brengen bij je cliënten.
  2. Het in kaart brengen van je eigen geparentificeerdheid.
  3. Het verhelderen van je eigen onbewuste motieven om therapeut te willen worden of zijn.

Eerstvolgende workshop:

Doelgroep: therapeuten, begeleiders, coaches, maatschappelijk werkers, jeugdzorgwerkers etc.
Aanvang: 10.00 uur
Einde: 17.00 uur
Kosten: € 125,00
Docent: Elly Verhoeven-Smeets
Accreditatie: NBVH in aanvraag